Προορισμοί Αργοσαρωνικού

Αίγινα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Αγκίστρι, Μονή

Τα νησιά του Σαρωνικού Κόλπου και οι περιοχές της Πελοποννήσου που βρέχονται από τη
θάλασσα του Αργοσαρωνικού θεωρούνται οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί των ιστιοπλοϊκών.
Φυσικές ομορφιές, μοναδικοί αρχαιολογικοί τόποι, μουσεία, νεοκλασικά αρχοντικά, καθαρές παραλίες.

Αίγινα

Από τα ήσυχα νερά του Σαρωνικού ξεπετάγεται η Αίγινα, ένα από τα πιο γραφικά νησιά της Ελλάδος.

Οι μύθοι και οι παραδόσεις που συνδέονται με αυτό το νησί αμέτρητοι.

Η ύπαρξη της Αίγινας είναι γνωστή από τη Νεολιθική Εποχή. Διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Αρχαίας και νεότερης ιστορίας της χώρας.

Το σημαντικότερο ζωντανό μνημείο του αρχαίου πολιτισμού είναι ο ναός της Αφαίας. Εκείνη την εποχή δημιουργεί το νησί το ισχυρότατο νόμισμα, τη «χελώνη», το οποίο απείλησε πολλές φορές εκείνο της Αθήνας.
Στη νεότερη ιστορία γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Στην Αίγινα μπήκαν τα θεμέλια του κρατικού μηχανισμού, στο νησί αυτό ιδρύθηκε η πρώτη εθνική τράπεζα, η πρώτη βιβλιοθήκη, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο, το πρώτο νομισματοκοπείο,
το πρώτο ίδρυμα παιδικής προστασίας.
Εδώ έγινε ο πρώτος αμαξωτός δρόμος.

Με την ταφή του Αγίου Νεκταρίου, το νησί γίνεται άλλο ένα σπουδαίο κέντρο ορθόδοξης πίστης. Σημαντική πηγή εσόδων για το νησί, εκτός από τον τουρισμό, είναι από το 1860 η καλλιέργεια του αιγινήτικου φυστικού.
island

Ύδρα

Κοσμοπολιτικό νησί σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα γκρίζο βράχο, με εντυπωσιακά αρχοντικά, καλόγουστα μαγαζιά. Είναι το μοναδικό νησί όπου απαγορεύονται τα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις των ανθρώπων γίνονται παραδοσιακά. Έχει ιστορικό Μουσείο και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου γίνονται τα περίφημα «Μιαούλεια». Αγαπημένος προορισμός των ιστιοπλοϊκών.

Σπέτσες

Πευκόφυτη απόδραση στο νησί των καπεταναίων. Τα καταπρά­σινα πεύκα πέφτουν στη θάλασσα. Στο λιμάνι περιμένουν τους επισκέπτες οι άμαξες για μια διαφορετική ξενάγηση του νησιού. Το νησί έχει πλούσια ιστορία και μοναδικής αρχιτεκτονικής κατασκευής κτίρια. Στις 2/9 γίνεται η γιορτή του Αγίου Μάμα, με τα παιδιά του νησιού να ρίχνουν τα αυτοσχέδια καραβάκια τους στη θάλασσα. Το Σαββατοκύριακο μετά τις 8/9 γίνεται η γιορτή της αρμάδας, αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών (1822).

Πόρος

Η πόλη του νησιού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους. Σημείο αναφοράς το ιστορικό ρολόι, στολίδι της πόλης. Διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο, υπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα και το εντυπωσιακό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με βιβλιοθήκη με σπάνια συλλογή εκκλησιαστικών βιβλίων.
Από το λιμάνι του Πόρου ο επισκέπτης μπορεί να περάσει απέναντι στην Πελοπόννησο και να βρεθεί στο φημισμένο Λεμονοδάσος, το οποίο υπήρξε πηγή έμπνευσης ποιητών και συγγραφέων.

Μονή

Πευκόφυτη, ακατοίκητη νησίδα του Αργοσαρωνικού, με αμμουδερή παραλία και καταφύγιο άγριων μικρών ζώων. Το νησί έχει ενδιαφέρον πεζοπορικό.

Αγκίστρι

Πευκόφυτο, γραφικό νησί, ήσυχος προορισμός.